Somos L'Alacantí

El nuevo periódico de la comarca

COMERCIO DE SAN VICENTE

San Vicente del Raspeig

Renda Valenciana d’Inclusió Social: garantia de dignitat i futur per a tots i totes

Treballar i viure dignament. Sembla fàcil però tanmateix, de vegades, les persones passem per contextos adversos que ho dificulten tot. Les anomenades males ratxes; ens sona, veritat? Uns moments complicats en què l’autoestima cau fins a límits insospitats i la sensació de desempar és gran i profunda. No estem parlant de qüestions alienes al món terrenal, parlem de la situació de desocupació que, a hores d’ara, patix vora el 20% de la població santvicentera. Terrible.

Al nostre territori, benauradament, la Conselleria de Polítiques Inclusives encapçalada per Mònica Oltra (Compromís), va posar en marxa al 2018 la Renda Valenciana en col·laboració estreta amb els ajuntaments a través de la Llei d’Inclusió Social. Una ferramenta social pionera a l’estat espanyol que atorga una prestació econòmica que permet, per una banda, cobrir les necessitats bàsiques de les famílies com ara l’habitatge, beques d’educació o el pagament de les factures de llum i aigua i, per una altra banda, la realizació d’itineraris d’inclusió sociolaboral que garantixen a la ciutadania més vulnerable l’accés al mercat laboral. Una iniciativa que,  amb un pressupost total de 229 milions d’euros arriba a vora 54.000 famílies valencianes de les quals més de 450 són santvicenteres.

Amb la catàstrofe de la COVID-19, una crisi sense precedents que s’ha endut per davant milers i milers de persones, és necessari que les institucions estiguen al costat de la gent, que mitiguen tant com siga possible les conseqüències devastadores de la pandèmia sense oblidar ni un sol moment que tots els veïns i veïnes han contribuït i contribuïxen a diari, fins i tot indirectament, a l’economia comuna.

Paral·lel·lament, durant les darreres setmanes s’ha debatut i aprovat a Madrid l’Ingrés Mínim Vital. Una prestació econòmica urgent per a la majoria de les comunitats autònomes però que, en el nostre cas ja existix, i presenta com ja ha alertat en dues ocasions el Govern de la Generalitat Valenciana un risc real de duplicitat d’ajudes. És a dir, si el Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones del govern espanyol, liderada per José Luís Escrivà (PSOE), no introduïx un seguit de modificacions, observaríem com una mateixa persona podria cobrar el mateix mes la prestació autonòmica i estatal amb el perjudici que suposaria després per al beneficiari tornar novament l’import que ha percebut indegudament. Un fet subsabable si la comunitat autònoma valenciana i l’Estat signaren un conveni pel qual la primera gestionara, tal com farà el País Basc i Navarra, la Renda Valenciana i l’Import Mínim Vital atenent a les circumstàncies personals de cada sol·licitant.

Amics i amigues, des del 2015 la Generalitat Valenciana de la mà del Govern del Botànic ha iniciat un camí de recuperació de polítiques útils d’ocupació i de cobertura social que en estos moments s’han de seguir impulsant amb eficàcia i eficiència. En este sentit, des de Compromís apostem perquè les administracions generen confiança i seguretat al conjunt de la població a partir dels principis de la cooperació i l’autogovern. Les persones primer sempre.

DEJA UNA RESPUESTA

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *