Somos L'Alacantí

El nuevo periódico de la comarca

COMERCIO DE SAN VICENTE

LOCAL Sant Joan d'Alacant

El futur es formarà a Sant Joan

Sergio Agueitos, Portavoz de Compromís en el Ayuntamiento de Sant Joan d'Alacant
Sergio Agueitos, Portavoz de Compromís en el Ayuntamiento de Sant Joan d’Alacant

Opinión

Sergio Agueitos

Aquests dies ens hem alçat amb una notícia realment bona per a Sant Joan: La Conselleria d’Educació ha projectat un centre de Formació Professional al nostre municipi. Aquesta infraestructura que el departament del conseller Vicent Marzà ha decidit situar al poble santjoaner és una conseqüència més de l’aposta per l’FP, amb una pujada de més del 80% del pressupost en aquest àmbit per a l’any 2021 respecte de l’any anterior.

Aquesta decisió es suma a les diferents línies socials impulsades pel conseller de Compromís des de fa 6 cursos, com són l’augment d’inversió per alumne, la baixada progressiva de la ràtio, l’augment de les beques menjador, els llibres gratuïts de Xarxa Llibres, l’increment d’ajudes a les famílies per a dur els fills i filles a la xarxa 0-3 i les places gratuïtes de 2 anys.

La notícia ens ha d’alegrar, i molt, perquè darrere de la inversió inicial d’11 milions d’euros es troba la materialització d’una aposta per la transformació de l’economia valenciana cap a una de més sostenible, relacionada amb aquells sectors productius com l’economia verda, la robòtica i la digitalització, la logística avançada, la indústria 4.0 i el sector sociosanitari i de les cures, entre altres. És per això que la inversió ha augmentat en branques formatives com l’electrònica, la mecànica, el tractament d’aigües, les energies renovables, la química o la farmàcia, algunes de les quals s’impartiran en el nou centre santjoaner.

Esta aposta per la reconversió de l’economia es traduïx en nous llocs de treball. Al cap i a la fi s’implementa una part de les polítiques educatives per complir amb l’anomenat «Green New Deal» o Pacte Verd («Alcem-nos» en la seua versió valenciana). La Formació Professional apareix com a eina de transformació laboral i econòmica, una palanca per tal d’aconseguir un territori més segur i sostenible, l’enfortiment del sistema sanitari i sociosanitari (la quarta pota de l’Estat del Benestar) i el disseny d’una Administració més àgil i digitalitzada.

Aquest plantejament de conversió verda i social de l’economia, després de patir les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19, es fa més inexcusable i imprescindible que mai. Així, en la línia de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, necessitem que l’aposta per la formació que està fent el conseller Marzà s’acompanye d’altres polítiques que des de Compromís i altres plataformes ciutadanes estem reivindicant com és la implantació del tramvia Alacant-Sant Joan-Mutxamel; la potenciació d’espais verds, per a vianants i carrils bici; una nova gestió dels residus; l’impuls de l’economia circular o el suport estructural al comerç de proximitat amb experiències positives com la campanya de bons al consum, que necessàriament haurà d’ampliar-se al conjunt de les nostres tendes per tal d’ampliar el seu èxit i que siga un revulsiu econòmic total.

L’expansió de la COVID-19 ha suposat un gran impacte en termes econòmics i socials. La crisi sanitària ha posat de manifest les debilitats i fortaleses del sistema públic de salut, però també ens ha demostrat la seua importància. El «shock» que està suposant per a molts de nosaltres ha de ser una oportunitat també per a reflexionar sobre el que és important i preguntar-nos en quina societat volem viure. El temps passa i el planeta agonitza. La crisi climàtica, la precarietat laboral, les desigualtats socials, l’opressió de grans masses i col·lectius no són casualitats fruit de decisions individuals, sinó conseqüència d’un sistema obsessionat amb el benefici, la producció i el consum a tota costa, a costa moltes vegades de la nostra salut i del nostre benestar.

Comptem amb un govern autonòmic aliat del canvi que està apostant per sistemes de protecció social, per l’impuls verd i la igualtat al mateix temps que amplia llibertats i reconeix drets. Sant Joan és objecte d’aquestes polítiques amb un nou centre d’FP i un verb que es conjuga en present (eduquem) però mira cap al futur. És el moment que el govern de Sant Joan colidere aquests avanços, abandone la postveritat dels titulars de premsa i impulse polítiques transformadores reals. Ens estem jugant la salut, el nostre benestar i la nostra supervivència com a societat.

DEJA UNA RESPUESTA

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *