
Ayer por la tarde-noche la Colla Larraix protagonizó un concierto algo diferente a lo que nos tiene acostumbrados, especialmente diseñado por el director Lluis Seguí para los más pequeños bajo el título “Doloç-Ney”, en el auditorio de la Casa de Cultura y organizado por la concejalía de Cultura que dirige Dorian Gomis (PP), dentro de la programación ”Más Navidad que nunca”.

Mientras los músicos hacían sonar los instrumentos, sobre la pantalla se proyectaban imágenes de dibujos animados, dinamizando un concierto que siguieron de cerca los concejales Cristina Boix (Compromís), y el portavoz municipal del mismo partido, Benjamín Soler, en este caso sobre el escenario al ser integrante de la Colla.

La colla Larraix
A finals dels anys vuitanta, s’inicia al poble del Campello un curs d’estiu per a curiosos de la dolçaina i el tabalet i amants de la cultura, amb l’objectiu de fer arribar aquests instruments tradicionals valencians al poble, davant la mancança d’aquesta mena d’agrupacions al municipi.
L’èxit del curs va ser tan gran que la dolçaina i el tabal foren inclosos a l’escola de música del Campello. El creixement d’aquest il·lusionant projecte va ser immediat, i el nombre d’adeptes ascendia considerablement. Amb aquest pas es certificà el naixement i consolidació del so valencià per excel·lència, el qual ha acompanyat les celebracions del poble des d’aleshores.
No va ser, però, fins l’any 1996 que la Colla es va erigir com una agrupació amb identitat pròpia, amb un nom i un escut.
Arrels marineres per a la música mediterrània
El nom i l’escut de la Colla deuen el seu origen al passat mariner del Campello i als seus pescadors, els quals en temps de faena (final de març i principi d’abril) havien de navegar en vaixells de vegades precaris rumb a Larraix, poble del Marroc, per tal de trobar el valuós bonítol i el marraix, del qual s’aprofitaven els ous per tal d’elaborar la famosa “garrofeta”. Les embarcacions que s’empraven per a dur a terme aquesta missió funcionaven encara a vela o rems (parlem de la primera meitat del segle xx). Aquest capítol de la història del Campello es veu reflectida a les senyes d’identitat de la Colla Larraix.
La Colla Larraix

Actualment la Colla Larraix compta amb, aproximadament, vint-i-cinc músics. Amb aquest nombre d’integrants, considerablement major que als seus inicis, la Colla ha pogut expandir els territoris on ha actuat, arribant fins i tot al poble de Belfort, França, amb motiu del Festival Internacional de Música Universitària (FIMU), a l’edició de 2012 amb un contundent èxit.
A més a més participa en diferents festes i esdeveniments dels pobles d’Alacant, com ara festes de Moros i Cristians o aplecs entre d’altres, mentre poc a poc creix l’agrupació. El fet més destacable i valuós per a la Colla Larraix, va ser la participació al II Certamen Vila de Castalla, celebrat a l’octubre del 2017, on la nostra colla va obtenir el primer premi.