«La Mare de Déu del Carme es va negar a ser còmplice de la farsa del Centenari», una opinió de Julià G. Soler

‘Una mentida mil vegades dita acaba sent una gran veritat’. Joseph Goebbels, ministre de Propaganda de Hitler, dixit

I això ve a compte perquè el 16 de juliol, el destí es va encarregar d’impartir justícia –encara que parcial- i defugir –en part- l’afronta que havien programat una quadrilla d’innombrables embriagats d’ignorància i ‘henchidos’ de patriòtica supèrbia ‘botijera’. Això si, amb la col·laboració necessària de ‘plumilles’ a sou; estomacs agraïts i llepamans de ‘pagueta’.

Tots ells ‘prietas las filas’, per tal d’eixir en la foto i empassar-se els àpats. Clar està, si acomplien la consigna de repetir mil vegades la mentida del Centenari de les festes del Carme.

I mira que José Gomis ho deixa ben clar en el seu llibre de memòries. Però ningú s’ha llegit l’obra en què basen la ‘trola’. Si ho haguessen fet sabrien que:

Fue iniciativa de este alcalde (Luis Such) […] y así instituyó las fiestas en honor a la Patrona de la mar, la Virgen del Carmen’.

“Recuerdo que el primer año que se celebró la fiesta de la Virgen del Carmen se montó una tómbola en la misma fachada del alcalde Luis Such”.

Esta fiesta la organizaba el Pòsito de Pescadores del que mi padre (Pedro Gomis) era el presidente”.

I esforçant-se una miqueta, la quadrilla coneixerien que en 1924, ni Luis Such era alcalde, ni Pedro Gomis president del Pòsit, ni disposaven d’imatge de la Verge. Com que tampoc figura cap documentació, ni informació acreditativa, perquè eixe any no hi va haver celebració ninguna.

Per contra si haguessen investigat, la quadrilla no ignorarien que en 1927, Such presidia l’Ajuntament i Gomis el Pòsit Pescador. També que existeixen, encara que ‘s’empecinen’ en negar-ho, registres documentals que situen l’esdeveniment el juliol de 1927, verbigràcia:

‘A Luís Such, por gastos de la fiesta ‘Homenaje a la vejez del marinero’, durante los días 16 al 31 de julio: 1.269’50 pts.’ (p. 15. Llibre de comptes del Pòsit Pescador, amb data 31-08-1927).

‘Acabar las obras [de la Ermita] que se iniciaron en 1927, con motivo de los homenajes celebrados en la “Vejez del Marinero” […] y que por subcripción se podían terminar, però lo poco que se recaudó fue para la imagen de la Virgen del Carmen, siendo yo alcalde -apunta el secretari Such Gregori-, (acta de 13-04-1935, Pòsit Pescador del Campello).

I tot i ser coneixedors d’aquestes evidències històriques contrastades, la quadrilla en un exercici de cinisme, prepotència, prevaricació –presumpta- i malbaratament de diners públics, van continuar endavant la ignomínia, intentant tergiversar i adulterar la història del Campello, seguint la doctrina del ministre de Hitler.

Però, ves per on, la ‘Principal, que també sabia perfectament que enguany no era el Centenari de la seva primera processó, es va rebel·lar contra la injustícia i, ‘enviant’ una forta ‘llevantada’, la Mare de Déu del Carme va ‘mostrar’ la seva contrarietat i es va ‘negar’ a ser còmplice d’aquesta infàmia. 

Somos podcast

Diputación de Alicante

Somos podcast

El tiempo en San Vicente del Raspeig

Punts verds y ecoparc Sant Joan d'Alacant 2024

Cableworld San Vicente

EVEALIA

Cableworld El Campello

Lasaroca

El tiempo en Mutxamel

Cartelería cine La Esperanza

Campaña basura perros gatos Sant Joan

Cableworld Sant Joan

¿Buscas un plan?

OCIO ALICANTE

Somos L'Alacantí

Lo último