Somos L'Alacantí

El nuevo periódico de la comarca

COMERCIO DE SAN VICENTE

El Campello LOCAL

Rafael Galvañ, al 97 anys, protagonitza un documental del grup ‘Salpassa’

Foto: Julià G. Soler

Rafael Galvañ Esplà, degà dels pescadors del Campello, protagonitza un documental del grup ‘Salpassa’, en què es marida la història de la indústria pesquera i el drama dels refugiats de la guerra d’Ucraïna, encarnats en la integrant d’aquesta companyia , Mari Trini Cantó.

Curtit en mil temporals, Rafel felip, com és conegut al nostre poble, va veure per primera vegada el Mediterrani un 26 de juliol de 1925, al carrer de la Mar (actual passeig marítim) i des de la seva més tendra infància va compaginar l’assistència a l’escola amb les feines de la mar, fins que als catorze anys es va enrolar en embarcacions que feinaven a la ‘mar gran’ (oceà Atlàntic) i el 1942 va realitzar el seu primer viatge a vela al ‘santa Teresa’, un de aquells precaris llaüts de 12/13 metres d’eslora (longitud), que pescaven el bonítol en aigües de Larraix i Agadir, a la costa occidental africana, sense cap tipus de mesures de seguretat, ni d’higiene i les dotacions de les quals -6 a 8 homes- arriscaven les seves vides, més vegades de les desitjades, per aconseguir portar a casa el suport de la família.

“En aquella època -anys trenta del segle passat- els coneixements escolars es limitaven als estudis primaris i, no obstant aquest inconvenient, després de la mili vaig aconseguir el títol de mecànic naval, ja que els tècnics guanyaven tres vegades més que els mariners de coberta”, raona el ‘tio’ Rafel.

‘Fitxa’ pel grup ‘Salpassa’

Una entrevista per a un projecte patrimonial amb la Universitat de Múrcia i la seva destacada participació, l’octubre passat, a l’acte de presentació del llibre ‘Esplendor i ocàs del Pòsit pescador del Campello’, del qual n’és un dels protagonistes, van cridar l’atenció de director de ‘Salpassa’, que li va fer una proposta i Rafael Galvañ, no va dubtar ni un instant a acceptar el repte.

 “En referència al projecte que ens ocupa, estem preparant un audiovisual amb base documental i un fil conductor de ficció”, manifesta Dani Alberola, director del curtmetratge. Essencialment el guió gira al voltant d’Iryna –Mari Trini-, una dona d’Ucraïna que viu al Campello i es guanya la vida atenent un home gran amb qui manté una entranyable amistat. Per la seva banda Rafel és un mariner que recorda i enyora la feina que va viure amb passió quan era jove”.

Foto: Julià G. Soler

Les converses entre Rafel i Iryna, preocupada per la situació del seu país, alhora que interessada en la història i la cultura del seu poble d’adopció -pel que insta al mariner li parle i ensenye el valencià-, es completen amb la visita als llocs emblemàtics d’abans –alguns gairebé irreconeixibles– de la costa campellera, que li són mostrats per l’ancià pescador, que rememora la quotidianitat de la població de mitjans del segle passat i les peculiaritats de la vida a altamar i lluny de casa.

 Amb aquest treball, el col·lectiu ‘Salpassa’ pretén un doble objectiu: D’una banda, fer visible el drama dels refugiats, en aquest cas procedents d’Ucraïna; alhora que redescobrir els paratges on s’ubicaven la indústria pesquera i afins, mentre es deixa constància de la tradicions i el lèxic dels nostres esforçats homes de mar que van forjar la nostra localitat al llarg de gairebé dos segle.

S’han gravat seqüències a interiors i exteriors, com en aquesta oportunitat sobre el cim de la Penyeta, amb l’inconvenient afegit de la reduïda motricitat de Rafel felip, però superat admirablement per la seva incommensurable voluntat. També han estat objecte de filmació les platges del Carrerlamar i el Trajo; la Punta del Riu i el Cap Verd.

DEJA UNA RESPUESTA

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *