Somos L'Alacantí

El nuevo periódico de la comarca

COMERCIO DE SAN VICENTE

El Campello LOCAL

Les primeres festes de la Verge del Carme daten de 1927, segons documents històrics de la Confraria de Pescadors

Processò dels anys 40

JULIÀ G. SOLER

Les primeres festes dedicades a la Verge del Carme, a l’antic Barri de Pescadors es van anomenar ‘Homenaje a la vejez del marinero’ i daten de 1927, segons documents històrics que figuren a l’arxiu de la Confraria de Pescadors del Campello (antic Pòsit).

La decisió de commemorar enguany el Centenari no té cap fonament fidedigne. Es basa, només, en el record de José Gomis Lledó, reflectit al seu llibre: ’Campello entrañable’ (1999. Ajuntament El Campello-Diputació Provincial d’Alacant), que conté evidents contradiccions, pel que fa a la datació temporal dels mandataris que feren possible la primera festa.

1).- Dóna per fet, en més d’una ocasió, l’any que Such fou alcalde:

a.- “Pues bien, en aquel año 1923, recien instaurada la dictadura de Primo de Rivera, fue nombrado alcalde de Campello Luis Such Gregori”, (o.c, pag.99).

b.- “En el año 1924 y siendo alcalde Luis Such, se crea una escuela…( id., p.63)

2).- I aquesta confusió l’arrossega a fixar, fora del seu període adient, l’anuari de la primera festa, induït pel propi convenciment de quan havia sigut Such primer edil:

 “Recuerdo que acababa de cumplir los 8 años (va néixer el 1916),cuando se celebró por primera vez la fiesta de la Virgen del Carmen. Esta fiesta la organizaba el Pòsito de Pescadores del que mi padre [Pedro Gomis Payà] era el presidente”, (id., p.101)

Però el documents històrics contradiuen els seus records:

I).- L’alcalde en 1923 (i part de 1924) era Vicente Berenguer i José Carratalà ho va ser a partir d’agost del 24. (Llistat oficial batlles, AMEC).

II).- El president del Pòsit Pescador aquell 1924 era José Carratalà Baeza (acta de 01-01-1924) i el març de 1925, continuava en el càrrec.

Així doncs, ni Luis Such era el batlle, ni Pedro Gomis, president del Pòsit, al juliol de 1924. En canvi, sí ho foren el 1927.

Processò dels anys 80

Lluis Such i Pedro Gomis foren els impulsors

Per contra, l’admirat i respectat ‘don’ José Gomis, no té dubtes de quins eren els prohoms que la feren possible:

A) Té clar que Luis Such era l’alcalde que les institueix:

Fue iniciativa de este alcalde (Luis Such) la sustitución de las fiestas de santa Teresa en el barrio de Pescadores por una más apropiada a los marineros y así instituyó las fiestas en honor a la Patrona de la mar, la Virgen del Carmen, el 16 de julio”, (id.,p. 100).

B) Es reafirma en qui estava al front de l’Ajuntament quan les primeres festes:

“Recuerdo que el primer año que se celebró la fiesta de la Virgen del Carmen se montó una tómbola en la misma fachada del alcalde Luis Such”, (id., p. 101).

C) També confirma que son pare, Pedro Gomis, era el president del Posít d’aleshores: “Esta fiesta la organizaba el Pòsito de Pescadores del que mi padre era el presidente”, (id., p. 101).

En aquesta oportunitat, totes tres afirmacions queden acreditades documentalment:

a) Luis Such Gregori és designat batlle al desembre de 1926. (acta de plens de l’Ajuntament del Campello de 10-12-1926), per tant primer mandatari l’estiu de 1927.

b) Pedro Gomis Payà presidia el Pòsit l’any 27, el de les primeres festes.

F-27

Documents referits a 1927

Si amb això no queda clar quan s’han de datar les primeres festes carremaleres, també hi consten registres documentals que situen l’esdeveniment el juliol de 1927.

1).- Un apunt comptable de 31-08-1927, on queda consignat: ‘A Luís Such Gargori (sic), por gastos de la fiesta ‘Homenaje a la vejez del marinero’, durante los días 16 al 31 de julio: 1.269’50 pts.’ (llibre de comptes 1927-1932 del Pòsit Pescador del Campello).

2).- Com també un document posterior on s’esmenta l’esdeveniment: ”acabar las obras [de la Ermita] que se iniciaron en 1927, con motivo de los homenajes celebrados en la “Vejez del Marinero”, una de las mayores fiestas, o la mayor, que nunca se ha hecho en el Pueblo. (acta de 13-04-1935, Pòsit Pescador del Campello).

Cap document de 1924

En conclusió: No existeix cap document que corrobore festivitat ninguna el 1924; i sí trobem documentació que situa la primera festa al 1927.

Aquestes apreciacions queden a puntades al llibre, del que soc autor: “Esplendor i ocàs del Pòsit Pescador del Campello”, editat el febrer de 2023 per l’Ajuntament del Campello, l’Institut ‘Gil Albert’ de la Diputació Provincial i ‘Avramar‘.

Com que l’equip de govern municipal continua en davant en l’escomesa, l’agost de l’any passat, comuniquem a la Confraria la confusió, per tal de contrastar opinions i aclarir el tema, però ningú es posa en contacte amb nosaltres. Tot el contrari;  encarreguen un informe a Gerardo Muñoz Lorente.

Com no podia ser d’altra manera, l’‘escritor, investigador histórico y vocal del Consell Valencià de Cultura’, com ell es defineix, no aporta cap documentació al respecte. A banda del record mal datat del sr. Gomis, tot el material aportat és de 1927 i anys posteriors. Amés d’un munt d’especulacions, desconeixement del llibre que utilitza com a base i negacions de documents existents.

Ni imatge, ni processons

Els que hem llegit l’obra de José Gomis estem assabentats de que: ‘En el Carrerlamar no había procesión, ya que no había ni siquiera una ermita. Las mujeres asistian a la procesión del pueblo’. (o.c, p. 103), referint-se a l’any que Luis Such era alcalde. És a dir 1927.

Com també, si el sr. Muñoz, hagués conclòs la lectura de l’acta de 1935 (on s’esmenta la primera festa del 1927) sabria que el Pòsit, fins eixe  any 27, no disposava de  cap imatge de la Mare de Déu del Carme. (…) ¨lo poco que se recaudó fue para la imagen de la Virgen del Carmen, depositada en la Sociedad y todavía faltaron 125 ptas., que las puse yo’. (Acta de 13-04-1935, Pòsit Pescador del Campello).

Per tant és errònia la seva afirmació :’El origen de las fiestas de la Virgen del Carmen se remonta a 1924 cuando el entonces Pósito de Pescadores […], compró la imagen que se pasea por hoy a lo largo de la playa del Carrer la Mar el día de su celebración’, (Informe p. 5).

I dóna més consistència a l’estudi que sosté que foren el 1927.

Sí existeix llibre de comptes

Per altra banda, a més a més, el sr. Muñoz s’aventura, sense la preceptiva verificació, a ‘pontificar’ de forma temerària i rotunda: ’No existe ningún libro dedicado a las cuentas del Pósito o Cofradía de Pescadores’, (Informe, p. 6).

I la realitat el posa en evidència.

Només hauria de passar-se (o enviar una altra vegada a ‘investigador’ d’escuts i banderes a constatar-ho) per l’arxiu de la Confraria de Pescadors i comprovar que si existeix un llibre de comptes (corresponent al període 1927-1932), i que a la seva pagina 15, apunt comptable nº 51, hi figura un paràgraf on es descriuen les despeses per la ‘Fiesta homenaje a la vejez del marinero’, datat l’agost de l’any 1927. Com pot comprovar en la fotocòpia adjunta.

Per tant, sr. Gerardo, sí que hi ha una menció cronològica anterior a 1935, cosa que vostè nega sense haver-ho verificat. (Informe, p. 3).

Verificar i no especular 

Si la regla d’or de qualsevol investigador és la verificació i comprovació de les dades documentades i fidedignes; així com posar en dubte records i opinions personals subjectives no contrastades, no s’entenen les asseveracions i conclusions a què arriba l’informe del sr. Muñoz:

-‘El año en que se celebró por primera vez la fiesta de la Virgen del Carmen en El Campello de manera organizada fue en el año 1924’. (Informe, p. 9).

Com si les memòries escrites 80 anys després de passar l’esdeveniment i erròniament  datades, amb tot el respecte, fossin la paraula de Déu.

Amb unes premisses errònies, com ho són uns records mal datats cronològicament, una conclusió mai pot ser vertadera. I encara menys si existeixen documents que la situen en el veritable context temporal.

De tot això podem deduir que les primeres festes del Carme no es van celebrar l’any 1924. Daten de 1927.

DEJA UNA RESPUESTA

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *