Somos L'Alacantí

El nuevo periódico de la comarca

COMERCIO DE SAN VICENTE

El Campello LOCAL

Denuncien l’Ajuntament i l’historiador Gerardo Muñoz, per adulterar la història del Campello

Aquest acte, s’ha fet davant el Consell Valencià de Cultura

Processó de la Mare de Déu del Carme

L’escriptor i investigador de la història local, Julià G. Soler, ha presentat denúncia davant del Consell Valencià de Cultura, contra l’Ajuntament i Gerardo Muñoz Lorente, membre d’aquella institució, per adulterar la història del Campello.

El denunciant sosté documentalment que la primera processó en honor a la Mare de Déu del Carme no es va realitzar el 1924, sinó que data del 1927 i estava emmarcada en la festivitat anomenada: ‘Homenaje a la vejez del marinero’, segons registres històrics que figuren en arxiu de la Confraria de Pescadors local.

Del seu estudi científic se’n dedueix que:

1.- L’informe que encarrega l’Ajuntament al Sr. Muñoz, més enllà d’esbiaixat i especulatiu, no aporta cap document, ni crònica que justifiqui aquesta festa perquè, simplement, no es va celebrar.

Només es fonamenta en un record (erròniament datat el 1924) de l’autor del llibre ‘Campello entrañable’ (1999), escrit 70 anys després d’un fet que, segons el seu redactor, va ser iniciativa de l’alcalde Luis Such i estava organitzat pel Pòsit Pescador, presidit per Pedro Gomis.

2.- Però resulta que el 1924, Luis Such no era alcalde, per tant no podia instituir res; ni Pedro Gomis organitzar, ja que tampoc era president del Pòsit.

3.- L’informe en qüestió no recull, casualment, aquestes altres referències registrades en l’esmentada obra que situen els dos protagonistes i l’esdeveniment el 1927:

a).- ‘Fue iniciativa de este alcalde -Such- […] e instituyó las fiestas en honor a la Patrona del Mar’ (opus citada, pg. 100).

b).- “Aquel primer año que se celebró la fiesta, se montó una tómbola en la misma fachada del alcalde Luis Such”  (o.c., pg. 101).   

c).- ‘Esta fiesta estaba organizada por el Pósito de Pescadoras de lo que mi padre -Pedro Gomis- era presidente’ (o.c., pg. 101).

d).- Fins que Such les institueix: ’No había procesión, ya que no había ni siquiera una ermita’ (o.c., pg. 103).

4.- Aquestes quatre asseveracions corresponen cronològicament a 1927, quan tant Luis Such, com Pedro Gomis, presidien Ajuntament i Pòsit. Any del qual, a més, sí que hi consten sengles documents oficials acreditatius.

5.- Tampoc no és verídica l’afirmació: ‘En 1924 el Pósito Pescador disponía de una imagen de la Virgen’. La van adquirir el 1927, arran del fervor despertat per aquesta primera celebració (acta del Pòsit Pescador de 13-04-1935).

6.- En canvi, sí que hi ha un Llibre de comptes (1927-1932), que certifica la realització la Processó el juliol de 1927, i que l’informe de Gerardo Muñoz nega -sense haver-ho comprovat. Com també confirmació de l’entusiasme popular que va aixecar aquell primer acte en honor a la Patrona dels Mariners, celebrat el 1927. (acta 13-04-1935).

En conclusió:

La ‘Primera processó de la Mare de Déu del Carme’ celebrada al Campello, correspon al juliol de 1927, com recullen els citats passatges del llibre originari i demostren els documents de l’època, i no el 1924, de la qual no n’hi ha, en absolut, cap de constància.

No obstant això, ignorant aquest acreditat estudi del sr. Soler i escudant-se en l’informe del sr. Muñoz, els polítics campellers continuen endavant en la seva iniciativa errònia i, així, tergiversen i adulteren un esdeveniment històric del municipi.

Aquesta circumstància, que està contribuint al desprestigi i ridiculització del bon nom de la localitat i dels seus habitants, també pot constituir un delicte de prevaricació, atès que l’equip de govern del Campello ‘Està dictant una resolució arbitrària, a consciència’.

 Davant el despropòsit, el denunciant demana la intervenció del Consell Valencià de Cultura, ‘garant de vetllar per la defensa dels valors culturals propis de la Comunitat Valenciana’, per posar fre a una situació tan grotesca de manera definitiva ‘Abans que es consumeixi la ignomínia que pretén dur a terme l’Ajuntament del Campello, amb la col·laboració necessària del Sr. Muñoz Lorente’.

Julià G. Soler ja havia presentat, amb anterioritat, sengles escrits de denúncia:

10 d’agost 2023, davant la Confraria de Pescadors, i que aquesta trasllada al regidor de Festes i Junta del Centenari -sense resposta-.

11 març 2024, davant l’Ajuntament local -sense contestació-.

8 abril 2024, davant del Síndic de Greuges, que no va continuar el tràmit administratiu en no haver-se complert el temps legal (6 mesos) per respondre l’Ajuntament.

I per a aquest termini la infàmia ja s’haurà consumat.

DEJA UNA RESPUESTA

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *