Somos L'Alacantí

El nuevo periódico de la comarca

COMERCIO DE SAN VICENTE

El Campello LOCAL

Denuncien davant el Síndic de Greuges el NoCentenari de les Festes del Carme del Campello

Denuncien davant el Síndic de Greuges el NoCentenari de les Festes del Carme del Campello

L’escriptor i investigador de la història de la mar del Campello, Julià G. Soler, ha presentat una denúncia davant el Síndic de Greuges, on li demana, ‘Empara per impedir la ignomínia que pretén dur a terme l’Ajuntament del Campello’ de celebrar aquest any, sense cap documentació que ho corrobore, el Centenari de les festes del Carme, quan els documents històrics les situen el 2027.

Atès que tant l’alcalde, Juan José Berenguer, com el regidor de Festes, Cristian Palomares, des del 2021 coneixen aquesta anomalia, el querellant considera que podien estar incorrent en un ‘delicte de prevaricació’, per les considerables despeses públiques dimanades, a més del consegüent desprestigi cultural i social del municipi,

El denunciant, autor del llibre editat per l’Ajuntament: ‘Esplendor i ocàs del Pòsit Pescador del Campello’, i corresponsal de premsa, a més d’articulista i estudiós del món mariner, sosté documentalment que les primeres festes a l’antic barri de Pescadors es van anomenar: ‘Homenaje a la vejez del marinero’ i daten del 1927, segons registres històrics que figuren a l’arxiu de la Confraria de Pescadors.

La decisió de commemorar enguany el Centenari, per tant, no té cap fonament fidedigne, ni justificació documentada. Es basa, només, en una interpretació esbiaixada del llibre ’Campello entrañable’, amb les memòries de José Gomis Lledó, que contenen flagrants errades de datació referides als mandataris que possibilitaren aquells primers actes. I aquest ‘lapsus memoriae’, l’arrossega a fixar l’any de la primera celebració fora del seu període adient.

Així, l’autor dóna com a cert que el 1924 Luis Such va ser alcalde i Pedro Gomis president del Pòsit Pescador, quan documents de l’època demostren que van ocupar els càrrecs, però el 1927 i, per tant, no van poder ni impulsar ni organitzar cap de festa aquell 1924. Mentre per altra banda assegura que Luis Such les institueix i es reafirma que estava al capdavant de l’Ajuntament a les primeres festes. També confirma que el seu pare, Pedro Gomis, era el president de l’entitat marinera. Afirmacions acreditades documentalment el 1927.

A més, també hi consten registres documentats que situen l’esdeveniment eixe any:

Un apunt comptable on queda consignat: (…)‘gastos de la fiesta ‘Homenaje a la vejez del marinero’, durante los días 16 al 31 de julio’ (31-08-1927. Llibre de comptes Pòsit Pescador Campello). També una acta d’aquesta institució esmentant l’esdeveniment (…)‘la terminación de las obras [de la Ermita] que se iniciaron en 1927, con motivo de los homenajes que se celebraron a la “Vejez del marinero”, […] una fiesta de las mayores o quizas la mayor, que se hizo en este pueblo’. (13-04-1935). On el secretari emfatitza l’acte com una efemèride singular i sense precedents.

Òbviament, per la transcendència de l’esdeveniment, si en haguessin hagut de festes abans, de ben segur ho haurien referenciat documentalment, com feren amb les del 1927. Però en aquell 1924 l’entitat, que estava refent-se d’una greu crisi econòmica-social, no estava per a celebracions.

Tot i ser-hi coneixedors d’aquestes apreciacions, des de l’octubre de 2021, l’equip de govern municipal publicita actes del Centenari per a juliol de 2024. Davant d’això, a l’agost de 2023, el denunciant registra a la Confraria la confusió, per contrastar material documentat i aclarir el tema amb la Comissió organitzativa.

Però s’ignora la missiva i l’Ajuntament intenta justificar l’errònia decisió, encarregant un informe onerós a Gerardo Muñoz Lorente que, com no podia ser d’altra manera, no aporta cap documentació que homologue festivitat ninguna el 1924. Tot el material vessat és de 1927 i anys posteriors, farcit de justificacions i deduccions especulatives; i coronat amb la ignorància i negació de documents existents.

Així doncs, és errònia l’afirmació de l’informe redactat pel sr. Muñoz: ’El origen de las fiestas de la Virgen del Carmen se remonta a 1924 cuando el entonces Pósito de Pescadores […], compró la imagen que se pasea por hoy a lo largo de la playa del Carrer la Mar’, (p. 5), atès que el Pòsit no disposava de cap imatge de la Verge fins el 1927 (…)’lo poco que se recaudó [en la col·lecta per alçar l’ermita l’any 1927] creyeron prudente gastarlo con la imagen del Carmen, depositada en esta Sociedad”. (acta de 13-04-1935).

A més, Gerardo Muñoz realitza un acte de fe i dóna per veritat inqüestionable, només un dels records del sr. Gomis -el que la festa va ser el 1924-. Hipòtesi del tot insostenible en provenir d’una font que data erròniament el període vigent dels càrrecs responsables de l’esdeveniment, mentre, curiosament, no manté el mateix criteri pel que fa a les afirmacions que les situen el 1927. Verbigràcia, que Luis Such era l’alcalde que les instaura; que el primer any de festa la tómbola era a la façana de la casa de l’alcalde Such; que abans no hi havia processons ni ermita; o que l’organitzador de les primeres festes era Pedro Gomis, el seu pare. Aquestes les qualifica de ‘confusions’.

Amb premisses falses, com ho són un record mal datat temporalment i cap de documentació acreditativa, una conclusió mai potser vertadera. Per tant, no s’entén l’asseveració a què arriba l’informe de Muñoz Lorente: ‘El año en que se celebró por primera vez la fiesta de la Virgen del Carmen en El Campello de manera organizada fue en el año 1924’. (p. 9). I encara menys existint documents acreditats que situen la primera celebració en el veritable context temporal de 1927. Llevat que, com el veredicte de Caifàs, estigués ja dictat. (p. 2).

I per a més ‘inri’, el sr. Muñoz s’aventura, sense la preceptiva comprovació, a ‘pontificar’ de forma temerària i rotunda: ’No existe ningún libro dedicado a las cuentas del Pósito o Cofradía de Pescadores’, (p. 6). I la realitat s’encarrega de deixar-lo en evidència. A l’arxiu de la Confraria s’hi troba un llibre de comptes (període 1927-1932), com demostra la fotocòpia adjunta.

De manera que, sí hi ha constatació cronològica anterior a 1935, que Gerardo Muñoz nega sense haver-ho constatat (p. 3), com també existeix el llibre de comptes ‘inexistent’.

Tot plegat, refermen l’estudi documental que sustenta que, emmarcada en els actes de ‘Homenaje a la vejez del marinero’, la primera processó de la Verge del Carme, al barri de Pescadors del Campello, es va realitzar l’any 1927.

DEJA UNA RESPUESTA

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *